Kedves Torkosok!
Már régóta szemezgetek a PaprikaTV-ben Olivier és Marianne tálalásában előadott baszk pipivel, de nem találtam jó és autentikus receptet. Ez a kaja baszk-földi ugyan, de én a dél-francia variációját szeretem jobban, most azt mesélem el.
1. Olvasztunk 5 dkg vajat egy tűzálló serpenyőben és hozzá teszünk két ek. olivaolajat. A mondjuk fél kg csirkét (pl. mellet vagy kicsontozott felsőcombot) nagyobb darabokra vágva durva tengeri sóval és frissen őrölt fekete borssal megszórjuk.
2. A csirkét aranysárgára pirítjuk kevergetve a zsiradékba, majd kiszedjük papírkendőre és melegen tartjuk.
3. A maradék zsiradékba a következőket rakjuk, ebben a sorrendben, mivel nem egyformán pirulnak, ill. főnek: 1 nagy vöröshagyma nagy , de vékony karikákra vágva. Aztán két db színes (sárga és piros) paprika hosszúkás csíkokra szabdalva, pár fej gomba hosszantian összevágva, 2-3 újhagyma karikákra vágva. Megpároljuk ezeket és beletesszük a húst
újra a zöldségbe...
4. 4 kisebb vagy 3 nagyobb paradicsomot forró vízbe mártva megnyúzunk és kivágjuk a magot is belőlük. Felkockázzuk őket. Ez megy húshoz. Sózás, borsozás, és kis provanszi fűszer vagy friss bazsalikom, kakukkfű és rozmaring kombináció, de nem sok! 3 nagy gerezd fokhagyma jön összevágva bele. Aztán felöntjük az egészet kb. 1,5 dl könnyű fehérborral (hárslevelű, rizling ... ilyenek). Egy marék paprikával töltött olajbogyót dobunk bele.
5. Amikor az alkohol íze elmúlt kóstolunk és korrigáljuk a fűszert, ha kell. Egy csokor összevágott petrezselyem 3/4 része megy rá, majd olyan fekete-erdei típusú sonkát (lidl 380 Ft 10 dkg!!) szeletelünk vékony csíkokra (kb. 6-8 dkg) és a tetejére terítjük. (ha szaftosan szeretjük pici víz is mehet bele)
6. A bemelegített sütőbe 200 fokon, lehetőleg grill opcióval rásütjük a sonkát, hogy ropogós legyen a tetején.Ha nincs ilyen tűzhelyünk, akkor kevés olajon megsütjük a sonka csíkokat és rászórjuk a tálra. Én még vékonyka szelet fokhagymás fűszervaj-szeletkékkel is dúsítottam a tálat kivétel után!
7. Félbevágott koktélparadicsomokkal és a maradék petrezselyemmel díszítjük és a megmaradt - s addig jól behűtött - 6 dl bort elosztjuk hozzá :)
Ha valaki azt gondolná ez egy közönséges lecsós csirke, az téved, mert a technológiai sorrend , a fűszerek, a bor, a fokhagyma és a sonka más ételt ad.
Jó étvágyat hozzá!